تب دنگی نام یک بیماری ویروسی است.
این بیماری از طریق پشه ای به نام آئدس به انسان منتقل میشود. این پشه که به ببر آسیایی مشهور شدهاست در مناطق استوایی جهان بهویژه آسیای جنوب شرقی از جمله مالزی وجود دارد. این بیماری اخیراً گسترش زیادی یافتهاست و تلفات انسانی زیادی برجای گذاشتهاست. علائم این بیماری سردرد، کمردرد و پشت درد، تب معمولاً شدید و در برخی موارد خارش و جوش در قسمتهای مختلف بدن است. بیمار بایستی فوراً در بیمارستان مداوا شود در غیر این صورت امکان مرگ زیاد است.[۱]
تب دنگی عفونتی است که توسط ویروس دنگی ایجاد میشود. پشهها عوامل منتقل کننده (یا پخش کننده) این ویروس هستند. تب دنگی به عنوان «تب استخوان شکن» نیز شاخته میشود، چرا که به دلیل درد شدید حاصل از آن بیمار تصور میکند استخوانهایش در حال شکستن هستند. برخی نشانههای تب دنگی عبارتند از تب، سردرد، حساسیتهای پوستی مشابه سرخک و درد در ماهیچهها و مفاصل. ممکن است تب دنگی در تعداد کمی از بیماران به یکی از دو گونه خطرناک و کشنده تبدیل شود. گونه اول تب هموراژیک دنگی است که باعث خونریزی، ترشح مایعات به بیرون از عروق خونی (رگهای حامل خون) و کاهش پلاکتهای خون (عامل لخته شدن خون) میشود. گونه دوم سندروم شوک دنگی است که باعث افت فشار شدید میشود. ویروس دنگی ۴ نوع متفاوت دارد. اگر فردی به یک نوع از ویروسها مبتلا شود، تا آخر عمر به آن نوع ویروس مصونیت دارد. اگر چه، در برابر سه گونه دیگر فقط تا مدت محدودی مصونیت دارد. اگر بعدها به یکی از سه نوع دیگر این ویروس مبتلا شود، ممکن است مشکلاتی جدی برای او ایجاد شود.
واکسنی برای جلوگیری از ابتلا به ویروس دنگی وجود ندارد. نکتههای کوچکی به پیشگیری از ابتلا به ویروس دنگی وجود دارد. مردم باید در برابر پشهها از خود محافظت کرده و دفعات گزیدگی با نیش آنها را محدود کنند. هم چنین به پیشنهاد دانشمندان میتوان زیستگاه پشهها را کوچکتر کرد و در نتیجه تعداد پشههای موجود را کاهش داد. اگر کسی دچار تب دنگی شد و در صورتی که بیماری خفیف باشد، برای بهبودی باید مقدار زیادی مایعات بنوشد. اگر کسی به گونه حادتری از بیماری مبتلا شد نیازمند مایعات وریدی (مایعاتی که از طریق سرنگ یا سرم به رگها تزریق میشوند) و انتقال خون (تزریق خون از فرد دیگری به بیمار) خواهد بود. از دهه ۱۹۶۰ افراد بیشتری به تب دنگی مبتلا میشوند. این بیماری از جنگ جهانی دوم به معضلی جهانی تبدیل شدهاست، در بیش از ۱۱۰ کشور شیوع داشته و ۱۰۰-۵۰ میلیون نفر در هر سال به آن مبتلا میشوند. افراد زیادی برای پیدا کردن واکسن و دارویی برای درمان سریع این ویروس در تلاشند. هم چنین برای رهایی از پشهها کارهای متفاوتی انجام میدهند.
اولین توصیفهای تب دنگی در سال ۱۷۷۹ نوشته شدهاند. در اوایل قرن بیستم، دانشمندان دریافتند که این بیماری توسط ویروس دنگی ایجاد شده و از طریق پشهها منتقل (یا پخش) میشود.
محتویات
[نهفتن]
یک بیمار مبتلا به بیماری تب دنگی در حال دستیابی به بهبودی در اوایل ماه ژانویه در زیر یک پشه بند در
بیمارستانی در اوسونشن، پاراگوئه.
واشنگتن – پژوهشگران پزشکی ایالات متحده یک واکسن آزمایشی را تولید کرده اند که نتایجی امیدوارکننده در زمینه پیشگیری از بیماری تب دنگی که هر ساله در حدود پنجاه میلیون نفر از مردم جهان به آن مبتلا می شوند، داشته است. به گفته سازمان بهداشت جهانی (WHO)، تب دنگی که در حومه ها و شهرها با شرایط اقلیمی استوایی و یا نیمه استوایی شیوع می یابد، به طور بالقوه 2.5 میلیارد نفر از مردم جهان را تهدید می کند.
موسسه ملی آلرژی و بیماری های همه گیر (NIAID)، این واکسن را بر روی یکصد نفر آزمایش کرده است، و نتایج این آزمایش ها نشان می دهد که این واکسن "آزمایشی" مطمئن و ایمن بوده و در اغلب بیماران سبب ایجاد مصونیت و واکنش محافظتی قدرتمندی می شود. NIAID نتایج این آزمایش را در شماره 17 ژانویه نشریه بیماری های همه گیر منتشر کرد.
دکتر آنتونی فوچی، مدیر NIAID گفت: "آثار و هزینه های جهانی ناشی از بیماری تب دنگی بسیار گسترده و سنگین بوده و در حال افزایش است. ما در زمینه نتایج این آزمایش های اخیر به گونه ای محتاطانه خوش بین هستیم."
این بیماری توسط چهار ویروس منتقل شده توسط پشه ها ایجاد می شود و عوارضی مانند آنفلونزا دارد، گرچه نوع حاد آن می تواند منجر به مرگ بیمار شود. چهار ویروس DENV-1، DENV-2، DENV-3 و DENV-4 توسط پشه آئدس به انسان منتقل می شوند.
این حقیقت که ویروس بیماری تب دنگی دارای چهار نوع مختلف است، ساخت واکسنی برای این بیماری را تبدیل به کاری دشوار کرده است. ابتلا به یک گونه از این ویروس ها سبب می شود تا انسان در آینده در برابر همان نوع خاص از ویروس مصونیت داشته باشد، اما احتمال ابتلای او به سه نوع ویروس دیگر وجود دارد. در حقیقت، تحقیقات نشان داده است که اگر یک فرد در آینده به یکی از سه نوع دیگر ویروس آلوده شود، بیماری او شدیدتر خواهد بود و منجر به خونریزی داخلی، از کار افتادن اندام های داخلی بدن و حملات عصبی خواهد شد.
این امر به آن معناست که ساخت واکسنی که توانایی ایجاد مصونیت در برابر هر چهار نوع ویروس را داشته باشد – یک واکسن چهار سویه – سودمندترین راهکار خواهد بود. دانشمندان آزمایشگاه بیماری های همه گیر NIAID یک واکسن آزمایشی تولید کرده اند که آن را TetraVax-DV می نامند. آنها تا کنون چهار نوع مختلف از این واکسن را تولید کرده اند که هر یک حاوی مواد تشکیل دهنده متفاوتی برای محافظت از انسان در برابر هر چهار نوع ویروس مختلف بیماری تب دنگی است.
این واکسن ها در سه شهر مختلف ایالات متحده و بر روی 112 نفر آزمایش شده اند، و هر یک از این واکسن های آزمایشی سبب ایجاد پادتن مصون کننده در برابر یکی از چهار نوع ویروس عامل این بیماری شده است. با این حال، یکی از این واکسن های آزمایشی موثرتر از بقیه بود و سبب ایجاد مصونیت در نود درصد از افراد تحت آزمایش شد. تیم تحقیقاتی این واکسن را TV003 نام گذاری کرده اند.
دکتر استیون وایتهد از آزمایشگاه بیماری های همه گیر NIAID که سرپرستی برنامه ساخت این واکسن های آزمایشی را بر عهده داشت، گفت: "نکته امیدوارکننده در مورد TV003 این است که تنها پس از یک بار تزریق مقداری مشخص، این واکسن سبب ایجاد گسترده پادتن در بدن انسان می شود. در حالی که سایر واکسن های آزمایشی برای دستیابی به نتیجه ای مشابه نیاز به دو یا سه بار تزریق مقداری بیشتر از دارو را دارند."
پس از تزریق این واکسن، هیچ یک از افراد تحت آزمایش دچار تب و یا سایر علایم بیماری تب استخوان شکن نشدند. طبق گزارش پژوهشگران، برخی از این افراد دچار تحریک پوستی و خارش خفیفی شدند که دردآور نبود و در کمتر از یک هفته از میان رفت.
پژوهشگران همچنین متوجه واکنش متفاوت بدن سفیدپوستان و آمریکاییان آفریقایی تبار شدند. تزریق این واکسن سبب ایجاد پادتن مصونیت در برابر حداقل سه نوع از ویروس ها در 97 درصد از سفیدپوستان تحت آزمایش شد، در حالی که این پادتن تنها در بدن 60 درصد از آمریکاییان آفریقایی تبار ایجاد شد. از سوی دیگر درصد سفیدپوستانی که دچار تحریک پوستی و خارش شده بودند نسبت به آمریکاییان آفریقایی تبار بیشتر بود. پژوهشگران تا کنون نتوانسته اند علت این موارد را کشف کنند.
در یک بیانیه مطبوعاتی NIAID آمده است که تحقیقاتی که پیش از این در زمینه شیوع بیماری تب دنگی در کشورهای برزیل، کوبا و هائیتی انجام شده بود نیز نشان دهنده نتایجی متفاوت در مورد گروه های نژادی مختلف بود. یک توضیح احتمالی می تواند این باشد که افراد آفریقایی تبار ممکن است دارای یک توانایی ژنتیک ارثی باشند که از آنها در برابر تب دنگی محافظت بیشتری به عمل می آورد، و یا ضعیف تر بودن پادتن ایجادشده می تواند علتی هنوز ناشناخته داشته باشد.
تیم دانشمندان NIAID در نشریه بیماری های همه گیر می نویسد که در تحقیقات آینده باید علت این نتایج متفاوت در گروه های نژادی مختلف بررسی شود، و تحقیق در این زمینه آغاز شده است. تحقیقات آینده همچنین به بررسی ایمن بودن واکسن های آزمایشی و توانمندی این واکسن ها برای ایجاد واکنشی مناسب در بدن افرادی که پیش از این به تب دنگی مبتلا شده اند، می پردازد.
به گفته NIAID، مرحله دوم این برنامه آزمایشی به زودی در برزیل و تایلند آغاز می شود. NIAID یکی از 27 مرکزی است که موسسات ملی بهداشت ایالات متحده – یک سازمان فدرال که در زمینه تحقیقات پزشکی گسترده ای فعالیت می کند – را تشکیل می دهند.
به گفته سازمان بهداشت جهانی، "شیوع بیماری تب دنگی در جهان طی چند دهه اخیر به طور چشمگیری افزایش یافته است." پیش از دهه 1970، موارد جدی شیوع بیماری تب دنگی تنها در 9 کشور جهان رخ می داد، اما اکنون این بیماری به طور مرتب در بیش از یکصد کشور جهان مشاهده می شود. بیماری تب دنگی حاد تبدیل به یکی از عوامل جدی بیماری های سخت و مرگ و میر کودکان در برخی از کشورهای آسیایی و آمریکای لاتین شده است.
سازمان بهداشت جهانی می گوید هیچ دارو و یا روش درمانی خاصی برای بیماری تب دنگی وجود ندارد، اما تشخیص زودهنگام این بیماری و دسترسی به مراقبت های پزشکی مناسب می تواند سبب کاهش آمار مرگ بیماران تا کمتر از یک درصد شود. کنترل تعداد پشه های ناقل ویروس این بیماری، یکی از بهترین راهبردها برای پیشگیری از شیوع بیماری تب دنگی به شمار می رود.
Read more: http://iipdigital.usembassy.gov/st/persian/article/2013/01/20130125141490.html#ixzz2u2l9F5rf
ترجمه : یاسربیات